Home
Kenniscentrum
Hoe ga je om met ver...

31 oktober 2024|Blogs

Hoe ga je om met verschillende generaties op de werkvloer?

Steeds meer starters uit generatie Z druppelen binnen op de werkvloer en nog niet alle babyboomers zijn met pensioen. Dit zorgt ervoor dat er steeds meer verschillende generaties op de werkvloer te vinden zijn en er mogelijk een andere dynamiek is ontstaan. Maar hoe zorgen we ervoor dat deze generaties goed blijven samenwerken in dit steeds meer veranderende tijdperk? In dit blog nemen we je mee in de verschillende generaties op de werkvloer en geven we je een aantal tips om de verbinding te behouden!

Generaties op werkvloer - Dag1

Verschillende generaties op de werkvloer

Tegenwoordig vind je in sommige gevallen zelfs vier verschillende generaties op de werkvloer: Generatie Z, Millennials, Generatie X en Babyboomers. Maar wat houden deze generaties precies in als je kijkt naar hun werkethiek?

Babyboomers (geboren tussen 1946 en 1964)
Babyboomers zijn opgegroeid in een tijd van welvaart en stabiliteit. Ze zijn vaak loyaal aan hun werkgever en geven de voorkeur aan duidelijke hiërarchie en structuur. Belangrijk aan een werkomgeving is stabiliteit en respect. Zo werken ze hard en zijn ze bereid om zich voor langere tijd aan één organisatie te verbinden.

Sterke punten: loyaliteit, sterke werkethiek en ruime ervaring.

Generatie X (geboren tussen 1965 en 1980)
Generatie X is zelfstandig en waardeert een goede werk-privé balans. Ze hebben vaak veerkracht ontwikkeld door de economische en maatschappelijke veranderingen in hun jeugd. De generatie waardeert flexibiliteit, maar ook stabiliteit en zekerheid. Ze willen zich professioneel ontwikkelen en hebben vaak een sterk ondernemend karakter.

Sterke punten: zelfstandigheid, strategisch inzicht en een pragmatische benadering van uitdagingen.

Millennials (geboren tussen 1981 en 1996)
Millennials worden vaak gezien als idealistisch en sociaal betrokken. Hun carrière begon vaak in economisch uitdagende tijden. Ze waarderen autonomie en mogelijkheden voor persoonlijke ontwikkeling. In een werkomgeving hechten ze veel waarde aan feedback en willen dat hun werk invloed heeft. Millennials zijn op zoek naar werkgevers die ruimte bieden voor groei en een inclusieve werkomgeving.

Sterke punten: innovatiegericht, sociaal bewust en loyaal als hun behoeften worden erkend.

Generatie Z (geboren tussen 1997 en 2012)
Generatie Z is opgegroeid met technologie en social media en heeft vanaf jonge leeftijd al gemakkelijk toegang gehad tot informatie. Ze zijn gewend aan snelle veranderingen en staan open voor diversiteit en inclusie. De meeste mensen uit generatie Z starten nu hun carrière en betreden langzamerhand het werkveld. In een werkomgeving zoeken zij flexibiliteit, snelle carrièreontwikkeling en zingeving in hun werk. Ze zijn sterk gericht op een goede werk-privébalans en zoeken bedrijven met een sterke visie en waarden.

Sterke punten: digitale vaardigheden, aanpassingsvermogen en een vermogen om effectief samen te werken in diverse teams.

 

Misverstanden tussen generaties op de werkvloer

Door de grote verschillen in de generaties zie je dat er misverstanden kunnen ontstaan op de werkvloer. Dit doordat iedere generatie andere waarden belangrijk vindt en het soms lastig kan zijn om elkaar hierin te vinden. Zo ontstaan er snel vooroordelen en kan samenwerken moeilijk verlopen. Daarom is het belangrijk om elkaar te begrijpen en hier een juiste middenweg in te vinden.

Wellicht herken je de volgende misverstanden op de werkvloer:

  1. Communicatiestijl
    Babyboomers en Generatie X kunnen soms het idee hebben dat Millennials en Generatie Z informeler en kortaf communiceren, vooral door hun voorkeur voor digitale communicatie zoals chat of e-mail. Jongere generaties zijn opgegroeid met digitale tools en geven vaak de voorkeur aan snelle, informele berichten. Oudere generaties zijn juist gewend om telefonisch of face-to-face met elkaar te communiceren, waarbij je elkaars emotie direct ziet. Dit beschouwen zijn als persoonlijker en respectvoller.
  2. Werkethiek en flexibiliteit
    Babyboomers en Generatie X kunnen denken dat Millennials en Generatie Z minder betrokken zijn omdat zij vaak waarde hechten aan flexibiliteit en een goede werk-privébalans. Voor Millennials en Generatie Z is werk-privebalans essentieel voor hun welzijn en productiviteit. Oudere generaties associëren toewijding soms met lange uren en fysieke aanwezigheid, terwijl jongere medewerkers juist effectiviteit en resultaten centraal stellen, ongeacht waar en wanneer ze werken.
  3. Kritiek en feedback
    Generatie Z en Millenials kunnen het gevoel hebben dat feedback van Babyboomers of Generatie X weinig constructief is of als kritiek overkomt. Babyboomers en Generatie X zijn gewend aan een hiërarische werkstructuur en directe feedback. Jongere generaties waarderen frequente en positieve feedback en kunnen meer moeite hebben met directe kritiek zonder uitleg of begeleidende ondersteuning.
  4. Carrière- en persoonlijke ontwikkeling
    Oudere generaties kunnen Millennials en Generatie Z zien als ongeduldig en minder loyaal, omdat ze sneller van baan willen veranderen om hun carrière te versnellen. Millennials en Generatie Z hechten veel waarde aan persoonlijke ontwikkeling en carrièregroei. Ze blijven graag bij een werkgever als er ruimte is om te leren en groeien, maar vinden het normaal om te veranderen als deze kansen elders groter zijn. Voor Babyboomers en Generatie X was het gebruikelijker om langere tijd bij één werkgever te blijven uit loyaliteit en stabiliteit.

 

Tips om verbinding te leggen tussen verschillende generaties

Nu je meer inzicht hebt verkregen in waar de verschillende generaties waarde aan hechten, is het belangrijk om vanuit hier te werken aan een goed teamverband. Hierin denken we graag met je mee. Zo kun je bijvoorbeeld gebruik maken van de volgende tips:

  1. Laat iedereen hun kwaliteiten maar ook beperkingen aan bod komen. Zorg ervoor dat iedereen welkom is en gehoord mag worden, en dat het oké is om te verschillen van mening. Hierdoor kun je er juist goed met elkaar over communiceren en voelt iedereen zich gehoord.
  2. Maak duidelijke afspraken op basis van iedereen hun specifieke wensen en behoeften. Zo houdt de ene van een goede balans tussen werk- en privétijd, de ander juist liever af en toe thuis werkt, terwijl de andere groep liever iedere werkdag langer doorwerkt om een halve dag om de (klein)kinderen te kunnen passen. Zorg ervoor dat je een duidelijk werkschema creëert, zodat je weet waar en wanneer je bij elkaar terecht kunt.
  3. Combineer ervaren en nieuwe medewerkers bij elkaar. Jongeren kunnen van ouderen leren, zoals van hun eerdere ervaring. En ouderen kunnen weer van jongeren leren, zoals meer over de nieuwste technologieën.
  4. Werk aan teambuilding door middel van uitjes. Ga er gezamenlijk op uit en leer elkaar beter kennen naast alleen jullie werkgewoontes. Zo bouw je een betere band op en kun je elkaar nog beter begrijpen. 
  5. Doe regelmatig brainstormsessies met het team om gezamenlijk ideeën te bedenken. Zo kun je elkaar goed aanvullen en kom je met nieuwe ideeën vanuit een ander perspectief. Ook zo kun je weer goed van elkaar leren. Daarnaast blijf je zo ook goed betrokken met elkaar binnen je team.

 

We hopen dat je na deze inzichten en tips beter weet hoe je om kan gaan met de verschillende generaties op de werkvloer! Heb je hier nog vragen over? Neem vooral contact met ons op, wij helpen je graag verder!

Op zoek naar meer carrièretips? Bekijk ons kenniscentrum.

Artikel delen:

Lees ook

Alle items