Vragen die je kunt stellen tijdens een sollicitatiegesprek
Tijdens een sollicitatiegesprek komt bijna altijd die ene vraag: ‘Heb jij nog vragen?’ Dit kan lastig zijn, vooral als je net veel informatie hebt gekregen over het bedrijf en de functie. Toch is het stellen van vragen ontzettend belangrijk. Het toont niet alleen je interesse, maar geeft je ook de kans om meer te weten te komen over het bedrijf waar je hebt gesolliciteerd. Geen zorgen, we helpen je graag met tips en inspiratie voor vragen die je tijdens een sollicitatiegesprek kunt stellen!
Tips voor het stellen van vragen tijdens een sollicitatiegesprek
Behandel de vraag serieus Veel mensen zien de vraag als een formaliteit om het gesprek af te ronden. Maar niets is minder waar, het stellen van goede vragen laat zien dat je echt geïnteresseerd bent en serieus overweegt om bij het bedrijf aan de slag te gaan.
Bereid je goed voor Goede voorbereiding is het halve werk. Denk daarom vóór jouw sollicitatiegesprek al na over vragen die je wilt stellen. Let ook goed op tijdens het gesprek of er dingen over het bedrijf of de functie worden gezegd waar je later nog verder op in kunt gaan.
Stel gerichte vragen Verdiep je in de vacature en het bedrijf waar je solliciteert. Wees creatief en specifiek in jouw vragen. Dit wordt altijd gewaardeerd!
Goede vragen die je kunt stellen tijdens een sollicitatiegesprek
Wat is voor jullie de ideale kandidaat voor de functie?
Hoe ziet een typische werkdag eruit?
Welke stappen kan ik na het gesprek verwachten?
Hoe ziet het onboardingsproces eruit?
Hoe is de sfeer binnen het team waar ik kom te werken?
Werk je veel samen of meer zelfstandig?
Wat zijn de grootste uitdagingen in deze functie?
Zijn er mogelijkheden om mezelf verder te ontwikkelen?
Welke waarden zijn belangrijk voor het bedrijf?
Is er iets in mijn achtergrond of cv waarover je twijfels hebt die ik kan toelichten?
Hoe zorgen jullie voor een goede werk-plezier balans?
Wat moet je niet vragen tijdens een sollicitatiegesprek
Naast vragen die je zeker wél kunt stellen, zijn er ook enkele die je beter kunt vermijden in je eerste gesprek. Hier een aantal voorbeelden:
Vragen over salaris en secundaire arbeidsvoorwaarden Voorbeeld: ‘Hoeveel ga ik verdienen?’ of ‘Hoeveel vakantiedagen heb ik?’ Waarom vermijden? Dit soort vragen kunnen overkomen alsof je alleen geïnteresseerd bent in de voordelen en niet in de functie zelf. Het bespreken van salaris en secundaire arbeidsvoorwaarden komt meestal later in het proces, vaak tijdens een tweede gesprek of als je een aanbod krijgt.
Vragen over promotie of carrièrepaden op korte termijn Voorbeeld: ‘Hoe snel kan ik promotie maken?’ of ‘Hoe snel kan ik doorgroeien naar een hogere functie?’ Waarom vermijden? Hoewel het goed is om ambitieus te zijn, kan dit voorkomen alsof je niet geïnteresseerd bent in de rol waarvoor je solliciteert, maar alleen in hoe snel je hogerop kunt komen. Het is beter om eerst te laten zien dat je de huidige rol volledig begrijpt.
En de absolute no-go? 'Nee, ik heb geen vragen.' Geloof ons: wel of niet vragen stellen heeft impact op de uitkomst van jouw sollicitatie.
Klaar voor jouw sollicitatiegesprek?
Hopelijk voel je je nu helemaal voorbereid om naar jouw sollicitatiegesprek te gaan! Kun je nog wel wat hulp gebruiken bij de voorbereiding? Lees ons andere blog over de do’s en dont’s tijdens een sollicitatiegesprek en verzeker jezelf van een vlekkeloos gesprek! Of neem contact met ons op, wij helpen je graag verder.