September 2020 Werkplezier

We zijn allemaal onderdeel van een team, als manager en als collega’s. Hoe houd je een team met elkaar verbonden? Voor deze uitdaging staan veel teams…Van virtuele borrels tot aan bingo’s; we hebben alle creatieve ideeën wel voorbij zien komen de laatste maanden. Gaandeweg merk je dat dit niet meer voldoende is om de verbinding met je team en collega’s in stand te houden. Het schijnt dat wanneer je meer dan 2 dagen thuis werkt de relaties met collega’s minder nauw worden. Dus thuiswerken heeft impact op jouw werkplezier.

Toch is er een verschil merkbaar, sommige mensen vinden thuis werken een verademing en sommigen een nachtmerrie! Want jouw persoonlijke drijfveer bepaalt wat jij leuk vindt! Iedereen heeft persoonlijke drijfveren; wat beweegt jou om te werken? Een paar voorbeelden van drijfveren zijn: sociaal contact, persoonlijke ontwikkeling, financiële (zekerheid), creativiteit, afwisseling óf structuur.

Jouw persoonlijke drijfveren bepalen dus mede in hoeverre je thuiswerken leuk vindt en dan werk je ook nog samen in één team. En dat maakt een team vormen op afstand dus lastiger. Waar de ene collega waarde hecht aan een virtuele borrel, haakt de ander af.Wat kan jij doen om de verbinding met je collega’s te houden? 

#Vraag eens wat de drijfveren zijn van jouw collega’s uit het team? Hoe ervaar jij het thuis werken, wat geeft je werk plezier aan het einde van de dag?

#Kijk of je actief samen aan één project kan werken. Misschien vergt het wat flexibiliteit van je om samen iets te delen. Samen met een doel werken zorgt voor onderlinge verbondenheid, doordat je samen iets meemaakt. Dit versterkt jullie band, je bouwt samen weer een collectief geheugen op. Dit mis je als je alleen werkt. Dit is leuk voor de sociale collega én ook voor de resultaatgerichte collega!

#Nieuwsmail: een leuke mail die (wekelijks) komt, de inhoud bepaalt het team: van wist-je-datjes, tips of juist iets anders wat over het team gaat, dit zorgt ervoor dat iedereen op zijn eigen manier betrokken blijft en is een leuke uitdaging voor de creatieve collega om te maken.

#Waar kijk jij naar uit? Aan het begin van je week is er vaak een overleg, het helpt om te vragen aan je collega’s waar ze zich op verheugen en naar uitkijken? Op welk moment in de week heb jij plezier in je werk? Dan heb je een makkelijk haakje om eens “informeel” te bellen en te vragen hoe het was?

#Teambuilding op afstand, samen een online test maken en de resultaten bespreken. Er zijn genoeg tests te vinden zoals een drijfveren test, kleuren tests etc.#Zoek naar mogelijkheden om elkaar te ontmoeten. Misschien lukt het niet om met een heel team op kantoor te komen maar zou je wel met z’n tweeën kunnen afspreken om te lunchen, een wandeling te maken of samen te werken met 1.5 meter afstand.

#Creativiteit: heeft een collega een  bijzonder talent wat hij/zij kan leren aan het team? Zo hebben wij tekenles gekregen van een collega, elke week leren wij (via Teams) iets anders tekenen binnen 15 minuten.

#Waardering: een thuiswerkpakket is heel leuk om te ontvangen! Net zoals een leuk kaartje door de brievenbus met jouw waardering voor je collega.

#Maak bespreekbaar in het team wat je prettig vindt in het contact. En probeer samen te kijken naar oplossingen die in jullie team passen én rekening houden met ieders zijn behoefte en drijfveren.

#Voor de managers: plan wekelijks tijd in voor persoonlijke ontwikkeling op afstand, los van het functionele gedeelte. Hoe ervaar jij de week? Halen we als organisatie het beste uit jou? Perspectief is ook in deze tijd  belangrijk, wat kan je wel doen (op afstand) om je persoonlijk te ontwikkelen?

Werken met plezier, dit is één van onze belangrijkste pijlers sinds onze oprichting! Ook voor ons heeft het “thuiswerken” een grote impact. Wil je meer weten over hoe wij hier nú mee omgaan? Neem dan contact op met Sarah van den Born via 06 54997398.
Ik ben