Home
Kenniscentrum
Het maken van een go...

30 april 2024|Blogs

Het maken van een goed cv: waar moet je op letten?

Een cv, oftewel een curriculum vitae, is een belangrijk onderdeel bij jouw zoektocht naar een nieuwe baan. Ga jij namelijk solliciteren naar een nieuwe baan, dan vragen ze hoogstwaarschijnlijk om jouw cv. Vaak ontvangen werkgevers zo tientallen tot honderden cv’s, en jouw cv moet er dan maar net tussen uit springen. Hoe maak je een goed cv? Daar helpen wij jou graag bij! In dit blog nemen wij jou mee in alles wat jij moet weten over het maken van een goed cv.

Hoe maak je een cv - Dag1

Een cv is een soort uitgebreid visitekaartje, waarbij een potentiële werkgever alles over jou kan vinden. Op basis van jouw cv kan een werkgever beslissen of jij geschikt bent voor de functie en of je wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Daarom is een goed cv van essentieel belang, het is tenslotte jouw eerste indruk bij een werkgever. Maar wat hoort er allemaal op een goed cv en waar moet je op letten? Geen zorgen! Na het lezen van dit blog weet jij een goed cv te maken.

Wat hoort er allemaal op een cv?

Op jouw cv zijn er een aantal dingen die absoluut niet mogen ontbreken. Let er dus op dat sowieso de volgende punten in jouw cv verwerkt zijn.

Contactgegevens
Wie ben je en hoe kan iemand je bereiken? Vermeld je voor- en achternaam, adres, telefoonnummer en e-mailadres. Maar ook je nationaliteit, geboortedatum, burgerlijke staat en rijbewijs. Vermeld eventueel ook je LinkedIn profiel. Privacygevoelige informatie zoals je BSN kun je beter weglaten.

Een stukje over jezelf
Wie ben jij precies? Door een kort stukje over jezelf te schrijven, laat je je cv meteen meer opvallen. Probeer bijvoorbeeld meer te vertellen over wie jij bent en wat jou interesseert. Ben je bijvoorbeeld heel sportief of heb je een leuke hobby? Zo leert een werkgever je gelijk beter kennen.

Werkervaring
Ga al je eerdere banen bij langs en schrijf ze op, op volgorde van nieuw naar oud. Vermeld bij iedere baan ook kort wat je functie inhield en wat je ervan hebt geleerd. Heb je al ruime werkervaring? Vermeld dan alleen de banen die belangrijk zijn geweest in je carrière en sla die ene bijbaan bij de supermarkt even over. Houd het ook actueel, die ene baan uit 1995 kun je weglaten. Sta jij nog aan het begin van je carrière? Dan is het goed om alles te benoemen, zodat je kan aantonen dat je al eerder hebt gewerkt.

Opleidingen
Vermeld bij dit onderdeel iedere opleiding, cursus of training die jij hebt gevolgd. Hiermee kan een werkgever namelijk precies zien waarin jij je hebt verdiept en welke kennis jij met je meebrengt. Start hierbij met je hoogste diploma en werk terug, vermeld ook of je bent geslaagd of niet.

(Digitale) Vaardigheden
Benoem jouw specifieke vaardigheden. Dingen waar jij goed in bent en de skills waarover jij beschikt. Ook hierdoor kun jij tussen andere cv’s uitspringen. Kijk hierbij ook goed naar de vaardigheden die aansluiten bij de baan waarvoor je solliciteert. 

Een foto
Een foto van jezelf kan zeker niet ontbreken. Dit is niet verplicht, maar zouden wij wel aanraden. Zo kan een werkgever precies zien hoe jij eruitziet. Zorg ervoor dat de foto die je toevoegt er professioneel uitziet.

Talen
Vermeld alle talen die jij spreekt. Ben jij bijvoorbeeld een ster in Duits of spreek jij een taal die niet veel mensen kunnen spreken? Goed om deze te vermelden.

Referenties
Vraag eens bij oude werkgevers om een referentie over jouw prestaties. Je kan er ook voor kiezen om de telefoonnummers van oude werkgevers te vermelden, zodat een nieuwe werkgever zelf de telefoon op kan pakken. 

Onze tips voor het schrijven van een cv

Krijgt je cv zo al meer vorm? Goed bezig! Loop de volgende tips nog even bij langs voordat je jouw cv verstuurd.

 • Pas je cv aan op de functie waarvoor je solliciteert
  Onze allerbelangrijkste tip: pas je cv aan op de functie waarvoor je solliciteert. Lees de vacaturetekst goed door en kijk bijvoorbeeld naar de vaardigheden die gevraagd worden. Pas je cv hierop aan en zorg ervoor dat je laat zien dat jij perfect aansluit op de functie en de eisen die gevraagd worden.
 • Lengte van je cv
  Zorg ervoor dat je cv niet te lang is, één á twee A4’tjes is hierbij voldoende.
 • Spelfouten
  Loop je cv nog eens goed bij langs op spelfouten. Zijn jouw zinnen grammaticaal correct en lopen jouw zinnen goed? Lees je tekst ook eens hardop, zo hoor je meteen of je zinnen kloppen.
 • Extra controle door iemand anders
  Laat iemand naar je cv kijken. Wellicht ziet diegene nog dingen die je kunt verbeteren of eventuele spelfouten die jij over het hoofd hebt gezien.
 • Zowel digitaal als print
  Zorg ervoor dat jouw cv zowel digitaal als uitgeprint goed uitkomt. Test dit bijvoorbeeld ook eens door hem uit te printen. Let daarbij op dat je jouw cv omzet in een PDF, verstuur geen Word document.

Hulpprogramma’s bij het maken van een cv

Nu weet je precies wat er niet mag ontbreken en waar je extra op moet letten bij het schrijven van jouw cv. Echter is de vormgeving van jouw cv ook belangrijk. Een cv maken online is heel eenvoudig. Hiervoor kun je een hulpprogramma gebruiken, zodat jouw cv opvalt en er gelikt uitziet. Op Word heb je hiervoor standaard templates die je kunt gebruiken. Ook Canva is een heel goed hulpprogramma voor het maken van een cv. Je kunt hier allerlei sjablonen vinden die je vervolgens zelf kunt bewerken. Let er wel op dat je cv er professioneel en netjes uit blijft zien en geen kleurenpallet wordt.

Voorbeeld cv

Gebruik onderstaand cv voorbeeld voor meer inspiratie. Leg hem eventueel ook naast je eigen cv, om te zien of je op de goede weg zit.

Voorbeeld cv - Dag1

Met deze tips kun jij een goed cv maken. Is jouw cv klaar voor gebruik? Tijd voor actie, solliciteren maar! Heb je nog niet de vacature gevonden die perfect bij jou aansluit? Neem contact met ons op, wij kijken graag met je mee in de zoektocht naar jouw nieuwe baan!

Heb je de nieuwe baan in de pocket? Yes! Dan is het binnenkort tijd voor je eerste werkweek. Ook hiervoor geven wij jou graag een aantal tips. Bereid je voor op jouw nieuwe baan!

Heb je nog vragen of kun je nog wel wat sollicitatietips gebruiken? Neem ook dan contact met ons op, wij staan voor je klaar!

Artikel delen:

Lees ook

Alle items