Home
Kenniscentrum
Verzuim aanpakken pr...

04 maart 2025|Blogs

Verzuim aanpakken: praktische tips voor werkgevers

Verzuim onder medewerkers is een onderwerp dat ons allemaal bezighoudt. Uit onderzoek blijkt dat er jaarlijks 5% van de beschikbare werkuren verloren gaat door ziekteverzuim. Als werkgever wil je natuurlijk dat je team gezond, gemotiveerd en betrokken blijft. Toch ligt verzuim altijd op de loer. Hoe pak je dit aan en voorkom je dat het grote impact heeft op jouw organisatie? Lees hier meer over de oorzaken van verzuim en praktische tips om verzuim effectief tegen te gaan binnen jouw organisatie!

Verzuim tegengaan - Dag1

Wat is verzuim en waarom gebeurt het?

Verzuim gaat verder dan alleen een dag ziek zijn. Het omvat alle vormen van afwezigheid, van korte onderbrekingen tot langdurige ziekteverzuim. Veel voorkomende oorzaken van verzuim zijn:

  • Stress en werkdruk: te hoge verwachtingen en onduidelijke doelstellingen kunnen leiden tot burn-out.
  • Onvoldoende ondersteuning: wanneer medewerkers het gevoel hebben niet gehoord te worden, kan dit leiden tot demotivatie.
  • Mismatch tussen functie en persoon: als een medewerker niet past bij de functie of de bedrijfscultuur, vergroot dat de kans op verzuim.

De gevolgen van verzuim voor jouw organisatie 

Verzuim heeft niet alleen invloed op de directe productiviteit, het kan ook een signaal zijn dat er iets in jouw organisatie beter kan. Mogelijke gevolgen hiervan zijn:

  • Verlies van kennis en continuïteit: belangrijke projecten kunnen stil komen te liggen.
  • Verhoogde werkdruk voor het team: collega’s moeten vaak inspringen, wat weer voor extra stress kan zorgen.
  • Hogere kosten: niet alleen door loondoorbetaling, maar ook door verzuimvervangingen en inwerktrajecten.

Merk je dat er meer verzuim is binnen jouw organisatie? Kijk eens met een kritische blik naar de werkdruk en werksfeer en voer veranderingen door die werkgeluk kunnen verbeteren.

Praktische tips voor verzuimpreventie

Hier zijn enkele concrete stappen die je als werkgever kunt ondernemen om verzuim tegen te gaan:

  1. Stimuleer open communicatie
    Zorg dat medewerkers zich veilig voelen om hun zorgen te uiten. Regelmatige check-ins of feedbacksessies kunnen helpen signalen tijdig op te vangen.
  2. Investeer in welzijn
    Denk aan flexibele werktijden, mogelijkheden voor thuiswerken of zelfs sport- en ontspanningsinitiatieven op de werkvloer. Een gezonde balans tussen werk en privé draagt bij aan minder verzuim.
  3. Zorg voor een goede match
    De juiste match tussen werkgever en werknemer voorkomt misverstanden en schept vertrouwen. Let op dat je medewerkers aanneemt die goed passen binnen jouw organisatie.
  4. Wees alert op signalen
    Een medewerker die opeens veel te vaak afwezig is, kan een signaal afgeven. Ga in gesprek en bied ondersteuning waar nodig. Soms is een kleine aanpassing al voldoende om de situatie te verbeteren.
  5. Creëer een positieve werkcultuur
    Zorg voor een omgeving waarin successen worden gevierd en iedereen zich gewaardeerd voelt. Werken met plezier zorgt niet alleen voor een betere sfeer, maar ook voor minder verzuim.

Hoe Dag1 jouw organisatie kan ondersteunen

Bij Dag1 staat jouw organisatie centraal. Met onze gedreven en persoonlijke aanpak zorgen we ervoor dat je de juiste kandidaten aantrekt voor jouw office-functies. Benieuwd hoe wij jouw organisatie verder kunnen helpen? Neem contact met ons op! Wij helpen je graag bij het vinden van de juiste medewerkers óf het geven van advies om jouw organisatie verder te helpen. 

Benieuwd naar meer tips? Bezoek ons kenniscentrum en lees meer. 

Artikel delen:

Lees ook

Alle items