16 september 2024|Blogs
Het beschikken over de juiste soft skills, vaardigheden die te maken hebben met hoe jij werkt en communiceert, wordt steeds belangrijker op de arbeidsmarkt. Vooral nu het werkveld snel verandert en automatisering en AI-technologieën steeds meer taken overnemen. In plaats van alleen te kijken naar hard skills, zoals opleiding en ervaring, richten werkgevers zich steeds meer op de persoonlijke eigenschappen van een persoon. Het beschikken over de juiste soft skills zijn van groot belang bij het vinden van een nieuwe baan en werkgevers zien bepaalde soft skills vaak als noodzakelijk voor een functie. In dit blog nemen we je mee in wat soft skills zijn, soft skills voorbeelden en hoe je jouw soft skills tot uiting brengt bij een sollicitatie. Lees snel verder!
Soft skills zijn persoonlijke en sociale vaardigheden die te maken hebben met hoe je werkt, communiceert en samenwerkt met anderen. Bepaalde soft skills laten zien hoe jij past binnen de organisatie en hoe jij functioneert. Waar hard skills vaak nog aan te leren zijn door bijvoorbeeld het volgen van een cursus of opleiding, zijn soft skills persoonsgebonden en heb je deze van nature in bezit. Echter kun je ze wel verder ontwikkelen binnen een bedrijf.
Er zijn verschillende soorten soft skills, zoals:
Ieder persoon is uniek en dit kun je goed zien aan jouw soft skills. Vaak komen er meerdere sollicitanten af op een vacature, die mogelijk gelijke opleiding en ervaring in het bezit hebben. Werkgevers kunnen deze sollicitanten het beste van elkaar onderscheiden door naar de soft skills te kijken. Hieraan zien ze namelijk precies of jij naast jouw eerdere opleiding en ervaring geschikt bent voor de vacature en de organisatie. Zo kijkt een werkgever bijvoorbeeld naar hoe jij omgaat met stress en hoe goed jij bent in het communiceren en samenwerken met jouw collega’s.
Soft skills kunnen ook bepalen hoe jij in de organisatie past, bijvoorbeeld of jij matcht met de werkcultuur. Vindt een bedrijf bijvoorbeeld een informele en gezellige werksfeer belangrijk, dan moet een kandidaat over de juiste eigenschappen beschikken die hierbij passen.
Door te kijken naar jouw soft skills kan een werkgever goed zien waarin jij je nog verder kunt ontwikkelen en of je leergierig bent. Ook kunnen ze na verloop van tijd jouw soft skills evalueren en zien waarin en hoe je bent gegroeid.
Weet je niet zeker over welke soft skills je beschikt? Denk dan eens na over hoe jij bent op de werkvloer en in je privéleven. Kun je bijvoorbeeld goed tegen hectiek en ben je stressbestendig of heb je ervaring met het aansturen van een team en heb je hierdoor goede leiderschapsvaardigheden? Zet alle soft skills die bij jou passen op een rijtje en onderbouw deze goed met voorbeelden.
Tip: maak de lijst niet te lang. Je zou denken dat meer soft skills beter is, maar toch is relevantie en kwaliteit belangrijker dan kwantiteit. Benoem enkel de soft skills die relevant zijn voor de functie en waarover jij beschikt.
Benoem de juiste soft skills en geef hier ook voorbeelden bij. Wees hierbij wel concreet, er moet namelijk niet te veel tekst aan verbonden zijn. Overdrijf ook niet in hoe goed je erin bent, maar laat ook zien dat er ruimte is voor ontwikkeling.
Bij een functie waarbij klantgerichtheid belangrijk is, kun je het volgende benoemen:
Juist: Op een proactieve en vriendelijke manier heb ik dagelijks meer dan 50 klanten te woord gestaan en hen verder geholpen met de juiste oplossing.
Fout: Via de telefoon sprak ik dagelijks klanten.
Maak ruimte op jouw cv voor alle soft skills. Denk hierbij aan een goede lay-out en onderbouw de soft skills voldoende. Je kunt de soft skills het beste vermelden onder je eerdere werkervaring, bijvoorbeeld met opsommingstekens. Zo kun je jouw skills goed koppelen aan voorbeelden en ziet een werkgever wat je waar en wanneer hebt geleerd.
Zorg dus voordat je solliciteert op een vacature dat je jouw soft skills kent. Dan weet een werkgever zo goed mogelijk wie jij bent en wat jij in je mars hebt. Wie weet heb je dan zo die nieuwe baan in de pocket.
Wij wensen je veel succes met jouw sollicitatie! Kun je nog wel wat hulp gebruiken in jouw sollicitatieproces of ben je op zoek naar de juiste vacature? Neem contact met ons op of bekijk ons vacatureoverzicht.
Benieuwd naar hoe je de perfecte nieuwe baan kunt vinden? Lees ons blog: hoe vind je de perfecte nieuwe baan en start jouw zoektocht juist!